Prezentace projektu proběhne
19.10.2021 12:25
Přejít do místnosti

Věčná loviště

Ateliér a jména autorů

Petr Hájek ARCHITEKTI, s.r.o.

Petr Hájek, Martin Stoss, Cornelia Klien

Typ projektu
Architektonický design
místo realizace
Drnov, Česká republika
investor
Věčná loviště s.r.o.
dodavatel
1PS s.r.o.
Datum kolaudace
01/2020
Popis hlavní myšlenky projektu

Areál bývalé protivzdušné obrany Drnov byl vybudován v 80. letech 20. století k ochraně hlavního města Prahy. Dnes hlavní bunkr slouží jako vojenské Muzeum. V jednom z menších servisních objektů se investor rozhodl vybudovat krematorium pro zvířata.

Okolní krajina okouzlí svou divokostí. Areál je ostrovem v organizovaném moři přísně zastřižených polí. Keře a stromy do sebe prorůstají a zápasí o místo a světlo. Hledali jsme způsob, jak tuto atmosféru nepoškodit. Inspirací se pro nás stala příroda a sochařské dílo Anishe Kapoora a Richarda Serry. Rozhodli jsme se postavit do krajiny velké zrcadlo, které bude svými odrazy násobit vlastní okolí. Z některých pohledů dům se svým okolím splývá, aby se jiné odrazy promíchávaly s oblohou. Příchozí, který pohlédne do zrcadla, se ve skutečnosti nevidí v přítomnosti, ale hledí na svůj odraz v minulosti. Dívá se zpět, vzpomíná... Může za to konečná rychlost světla. Zrcadlo je samo o sobě v krajině mystické. Odráží a vtahuje do sebe vše kolem.

technické informace

Zrcadlo má na výšku přes šest metrů a na délku přes dvanáct metrů. Jeho plocha je vyskládána z šesti tisíc drobných hexagonálních flitrů o průměru 12,6 cm a straně 6,4 cm.

Samotný provoz krematoria je umístěn v prostoru za zrcadlem, v podzemí. Při stavbě se využily všechny původní konstrukce. Do očištěných stávajících prostorů se vyzdily stěny, které rozčlenily dispozici na potřebné místnosti. Bočním vstupem v betonové stěně se vchází do přijímací haly s dřevěnou lavicí. Prosklenými dveřmi je vidět do kanceláře. Z haly se vstupuje do předsálí výstavu. Výstav představuje jednoduchou čtvercovou prostoru s dřevěnými dveřmi. Technický provoz má samostatný vstup a je ukrytý do útrob domu.

Rozhodli jsme se pro levné a nenáročné materiály. Na vnitřní a vnější vyzdívky jsou použity omítané betonové tvárnice. Do podzemního prostoru přivádí světlo úzký světlík. Šestiúhelníkové zrcadlové flitry jsou vyrobeny z leštěných kompozitních desek a lepily se ručně na vyzděnou stěnu.

Šetrnost budovy
Enviromentální certifikace
Typ a dosažená úroveň certifikátu
Hospodaření s vodou
Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např.  splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např.  z  umyvadel a  sprch)?
Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Kvalita vnitřního prostředí
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?
Principy cirkulární ekonomiky
Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?
Energetická náročnost
Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o  spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?
Návaznost na okolí
Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?

Další projekty