Prezentace projektu proběhne
20.10.2025 13:25
Přejít do místnosti

Pekařské bistro 56

Ateliér a jména autorů

Ing. arch. Romana Mališ Bílková

Typ projektu
Interiér
místo realizace
Porubská 6132/19, 708 00 Ostrava 8
investor
PEKAŘI a spol., spol. s r. o., Porubská 6132/19, 708 00 Ostrava 8
dodavatel

PEKAŘI a spol., spol. s r. o., Porubská 6132/19, 708 00 Ostrava 8

Datum kolaudace
12/2024
Fotograf
Ing. arch. Romana Mališ Bílková
Popis hlavní myšlenky projektu

Na jedné z hlavních tříd ostravské Poruby stojí dům, který je celý zasvěcený pekárenskému provozu. V přízemí teď vzniká Pekařské bistro 56, které se velkými výlohami otevírá pro kolemjdoucí, a má se stát přesně tím místem, kde chcete začínat den s kávou a teplým koláčem.

Prostor jsme poprvé viděli ještě s kulisami bývalého nočního baru, a už tehdy bylo jasné, že je potřeba se dostat až k původním konstrukcím, původním povrchům, původním výškám.

Když se tak stalo, potvrdilo se nám, že měřítko prostoru je velkorysé, stejně jako výlohy, které propojují prostor s ulicí a vše korunuje výška původního betonového stropu.

Díky vnímavosti majitelů i šéfkuchaře budoucího provozu se nám podařilo prosadit návrh,

který obnažuje interiér budovy v pravdivosti materiálů i konstrukcí a jehož hlavním cílem je vytvořit scénu pro to, co bude hrát hlavní roli – a to jsou pekařské produkty a káva.

Tento leitmotive se propisoval ve všech našich krocích.

Barevnost celého interiéru je v barvě mouky, špinavě bílé, šedé a barvě pečiva – hnědé (vzorkování probíhalo opravdu s pecnem kvasového chleba, k jehož kůrce jsme domořovali dřevěnou překližku)

Při výběru materiálů – jsme vždy hledali ideální řešení k produktu, se kterým se na daném místě bude pracovat – pekařská část je tvořena světlým kamenem, gastrozona nerezí, kávový bar dřevěnou překližkou.

Je nutno zmínit, že nejen dotaženost a preciznost ve vizuální stránce, ale i spontánnost a upřímnost se kterou se jednotliví subdodavatelé do projektu zapojili, dala projektu silnou energii.

technické informace

Půdorysné řešení je výrazně prostorové, prodejní pult, kávový pult i gastrozóna jsou umístěny na středu dispozice a pro zákazníky zcela čitelné, otevřené a pohledově propojené. Tato centralita je podtržena obrovským kruhovým svítidlem, zavěšeným ze stávajícího betonového stropu, které zastřešuje a definuje celý pracovní prostor.

Zázemí kuchyně je ve vestavěné překližkové kostce, která je v zadní části dispozice. Nově jsme otevřeli okny prostor i do dvora domu, abychom nechali zákazníka nahlédnout i do pekařského zázemí.

Výrazným výtvarným prvkem interiéru je stěrka v barvě mouky, která je profilovaná do vertikálních linií – ty připomínají linky na pečivu po vyjmutí z kynoucích ošatek. Do těch je propsán i logotyp na stěnách.

Svítidla v celém projektu jsou zakázkově vyráběna a kromě již zmiňovaného centrálního kruhu jsou v celém prostoru i svítící „L“ segmenty, které tvarově vychází z logotypu Pekařského bistra.

Šetrnost budovy
Enviromentální certifikace
Typ a dosažená úroveň certifikátu
Hospodaření s vodou
Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např.  splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např.  z  umyvadel a  sprch)?
Kvalita vnitřního prostředí
Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?
Principy cirkulární ekonomiky
Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?
Energetická náročnost
Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o  spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?
Návaznost na okolí
Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?

Další projekty