Prezentace projektu proběhne
Přejít do místnosti

BO DISTRICT

Ateliér a jména autorů

GRAU / gutgut

Typ projektu
Interiér
místo realizace
Praha
investor
Privátny
dodavatel

Neuvedený

Datum kolaudace
03/2021
Fotograf
Popis hlavní myšlenky projektu

Prevádzka bistra BO je situovaná v parteri domu v historickom centre Prahy. Pôvodné kvality priestoru sú zvýraznené a dotvorené novými, čistými detailmi a doplnkami. Priestor je unifikovaný svetlou monochromatickou farebnosťou s jemnými akcentami, vďaka čomu sa interiér presvetlil. Táto “strohosť” zvýrazňuje estetiku farebných ázijských jedál.

Členitý priestor delený na viacero výškových úrovní sa vizuálne zjednotil a doplnil o solitérne prvky. Pri vstupe do reštauračnej časti je dominantný box zo sivej mdf dosky, vytvárajúci kulisu pre barový pult z bieleho obkladu. Tento box nielenže zakrýva nerovnosti priestoru, ale skrýva v sebe zázemie, či schodisko vedúce do privátnejšej časti reštaurácie a kuchyne. Celú kompozíciu dopĺňa výrazné svietidlo nad barom vyhotovené z pozinkovaného plechu.

Jednotiacim prvkom v interiéri je opakujúca sa rámová konštrukcia z bieleho ťahokovu. Táto štruktúra dáva priestoru jemný charakter intimity, no napriek tomu ho ponecháva stále transparentným. Komplementárnym detailom sú ľahké oceľové zábradlia v zelenej farbe.

technické informace

V spodnej časti bistra bol zachovaný pôvodný gastro výťah, ktorý bol zhodne obalený do bieleho ťahokovu. Doplnený je o sekundárny pult obložený bielym obkladom. Steny a klenbové stropy boli zjednotené novou omietkou v svetlej kontextuálnej farebnosti, ktorá dáva priestoru jemnú textúru a presvetľuje ho. Kontrastne k svetlému interiéru je zázemie s toaletami v čiernej farebnosti. Vložený mobiliár je jednoduchý, stoly sú vyhotove né z bukovej preglejky so zelenými kovovými nohami doplnené bukovými stoličkami. Neoddeliteľnou súčasťou je osvetlenie interiéru. Bodové svetlá nasmerované na stoly sú pospájané pásovinou a vytvárajú tak priestorovú štruktúru. Dopĺňajú ich dva neóny, signifikantné prvky priestoru - línia a kruh. Svetlá sa stávajú dôležitou ingredienciou dokresľujúcou atmosféru reštaurácie a vytvárajú tak perfektnú scénu pre stolovanie.

Šetrnost budovy
Enviromentální certifikace
Typ a dosažená úroveň certifikátu
Hospodaření s vodou
Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např.  splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např.  z  umyvadel a  sprch)?
Kvalita vnitřního prostředí
Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?
Principy cirkulární ekonomiky
Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?
Energetická náročnost
Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o  spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?
Návaznost na okolí
Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?

Další projekty